Home | | ENGLISH   
 
 >  >   > 
   
 
 
  , 
: 
 
 
 
������������
������������ ������������
����� ������� ���������
����� �������
54124, �����������
���.:2310 997774
fmantz@chem.auth.gr
 
 
 click
 

1. Βιοτεχνολογικ παραγωγ συστατικν τροφμων με τη χρση μικροοργανισμν και ειδικτερα:

Ανπτυξη/βελτιστοποηση βιοδιεργασιν σε διαφορετικ συστματα καλλιργειας μικροοργανισμν εργαστηριακς κλμακας για την παραγωγ μεταβολικν προντων υψηλς αξας (β-καροτνιο, λυκοπνιο, σκουαλνιο, πουλλουλνη, ολιγοδεξτρνες).

Εφαρμογ μαθηματικν μοντλων για τον βλτιστο σχεδιασμ και την πρβλεψη της μγιστης απδοσης/παραγωγικτητας των βιοδιεργασιν στα επιθυμητ προντα.

2. Μελτη των μηχανισμν που διπουν τη σνθεση/αποικοδμηση λιπιδων σε ελαιογνους μκητες.

3. Αξιοποηση υποπροντων βιομηχανιν (τυργαλα, μελσσα, ακατργαστες μορφς φυτικν ελαων, βιομηχανικ γλυκερλη) με τη χρση μικροοργανισμν για την παραγωγ συστατικν τροφμων υψηλς προστιθμενης αξας.

4. Μελτη της χρσης προβιοτικν βακτηρων και υλν με πρεβιοτικς ιδιτητες για τον εμπλουτισμ τροφμων (εμβμματα σαλτας).

 
 
1. Papadaki, E., Tsimidou, M. Z., & Mantzouridou, F. T. 
"Changes in phenolic compounds and phytotoxicity of the spanish-style green olive processing wastewaters by aspergillus niger B60", Journal of Agricultural and Food Chemistry, 66(19, 4891-4901, (2018)
2. El Kadri, H., Lalou, S., Mantzouridou, F., & Gkatzionis, K. 
"Utilisation of water-in-oil-water (W1/O/W2) double emulsion in a set-type yogurt model for the delivery of probiotic lactobacillus paracasei", Food Research International, 107, 325-336, (2018)
3. Lalou, S., Ferentidou, M., Mantzouridou, F. T., & Tsimidou, M. Z. 
"Balsamic type varietal vinegar from cv. xinomavro (northen greece). optimization and scale-up of the alcoholic fermentation step using indigenous multistarters", Food Chemistry, 244, 266-274, (2018)
4. Naziri, E., Koupantsis, T., Mantzouridou, F. T., Paraskevopoulou, A., Tsimidou, M. Z., & Kiosseoglou, V. 
"Influence of thermal treatment on the stability of vegetable “milk” obtained by ultrafiltration of aqueous oil body extracts from various sources", European Journal of Lipid Science and Technology, 119(7, 1600362 (1-13), (2017)
5. Erkekoglou, I., Nenadis, N., Samara, E., & Mantzouridou, F. T. 
"Functional teas from the leaves of arbutus unedo: Phenolic content, antioxidant activity, and detection of efficient radical scavengers", Plant Foods for Human Nutrition, 72(2), 176-183, (2017)
6. Mantzouridou, F. T., & Naziri, E. 
"Scale translation from shaken to diffused bubble aerated systems for lycopene production by blakeslea trispora under stimulated conditions", Applied Microbiology and Biotechnology, 101(5, 1845-1856, (2017)
7. Papadaki, E., Tsimidou, M. Z., & Mantzouridou, F. T. 
"Evaluation of the biological detoxification of table olive processing wastewaters by UV-VIS spectrophotometry and liquid chromatography", Paper presented at the 3rd IMEKOFOODS Conference: Metrology Promoting Harmonization and Standardization in Food and Nutrition, xx, 328-331, (2017)
8. Mastralexi, A., Filippidou, M., Mantzouridou, T. F., Zachariadis, G., & Tsimidou, M. Z. 
" (2017). Sodium content in spanish-style halkidiki green olives and its relationship with consumer acceptability scores", Paper presented at the 3rd IMEKOFOODS Conference: Metrology Promoting Harmonization and Standardization in Food and Nutrition, xx, 332-335, (2017)
9. Lalou, S., Capece, A., Mantzouridou, F. T., Romano, P., & Tsimidou, M. Z. 
"Implementing principles of traditional concentrated grape must fermentation to the production of new generation balsamic vinegars. Starter selection and effectiveness", Journal of Food Science and Technology, 53(9), 3424-3436, (2016)
10. Papadaki, E., & Mantzouridou, F. T. 
"Current status and future challenges of table olive processing wastewater valorization", Biochemical Engineering Journal, 112, 103-113, (2016)
11. Naziri, E., Glisic, S. B., Mantzouridou, F. T., Tsimidou, M. Z., Nedovic, V., & Bugarski, B. 
"Advantages of supercritical fluid extraction for recovery of squalene from wine lees", Journal of Supercritical Fluids, 107, 560-565, (2016)
 
 
 
 
1. Isolation, purification and encapsulation techniques for bioactive compounds from agricultural and food production waste (Ch. 6) In: Utilisation of bioactive compounds from agricultural and food production waste
Nedović, V. A., Mantzouridou, F. T., Đorđević, V. B., Kaluševič, A. M., Nenadis, N., & Bugarski, B., ���. 159-194 (2017)
 
   
  School of Chemistry
Aristotle University of Thessaloniki