Δράσεις Εξωστρέφειας

Δράσεις Εξωστρέφειας2024-03-04T13:26:30+02:00
  • 4th European School on
    Environmental Applications of Advanced Oxidation Processes
    Venue: Aristotle University of Thessaloniki, Thessaloniki, Greece
    November 4 – 6, 2024

    The “International PhD School on Advanced Oxidation Processes” (IPS-AOP) organize the 4th European School on “Environmental Applications of Advanced Oxidation Processes” on November 4 – 6, 2024, at the Aristotle University of Thessaloniki, Thessaloniki, Greece.

    In order to promote the higher education of young researchers in the environmental applications of advanced oxidation processes (AOPs), a group of scientists from different European Universities and Research Institutes, founded (in June 2014) the “European PhD School on AOPs”. Subsequently (since October 18, 2018), with the aim to make the association international, even Institutions from no EU Countries have joined the School.

    Presently, the IPS-AOP includes 81 Scientific Committee members from 25 different Countries.

    Organizing Committee
    Prof. Dimitra Lambropoulou (Aristotele University of Thessaloniki, Greece)
    Chairman

    Prof. Luigi Rizzo (University of Salerno, Italy)
    IPS-AOP Coordinator

    Prof. Sixto Malato (Plataforma Solar de Almeria, Spain)
    IPS-AOP Regional coordinator for Europe

    Prof. Ricardo Torres Palma (Universidad de Antioquia, Colombia)
    IPS-AOP Regional coordinator for Latin America

  • ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖA «ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ Α.Π.Θ.: ΠΑΡΕΛΘΟΝ-ΠΑΡΟΝ-ΜΕΛΛΟΝ»

    Στo πλαίσιo της διεξαγωγής του «1ου Αριστοτέλειου Συνεδρίου Χημείας» που διοργανώθηκε από το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ, επ’ αφορμής της 80ης επετείου από την ίδρυση του Τμήματος, διοργανώθηκε την Τετάρτη 15/11/2023 και ώρες 1-3μμ δεκαμελής Στρογγυλή Τράπεζα με τίτλο «Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον του Τμήματος Χημείας Α.Π.Θ.». Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας Καθηγητής κ. Θοδωρής Καραπάντσιος, και συμμετέχοντες 5 αφυπηρετήσαντα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Χημείας ΑΠΘ, και

    Με αυτήν τη σύνθεση αντιπροσωπεύτηκαν συνολικά οι Τομείς και τα Εργαστήρια του Τμήματος και έγινε πράγματι μία σύζευξη χρονική, ενώ μέσα από την παρουσία και τις συνομιλίες, έγινε σύντομη ανασκόπηση της λειτουργίας του Τμήματος κατά τα περασμένα έτη, ανάλυση της σημερινής θέσης του Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και η διατύπωση των προκλήσεων και δυνατοτήτων που διαφαίνονται, με σκοπό την πορεία στα επόμενα χρόνια. Το κοινό αποτελούσαν μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ του Τμήματος Χημείας, ενώ παραβρέθηκε επίσης και ο απόφοιτος του Τμήματος και προσκεκλημένος ομιλητής του ACC2023 Καθηγητής Μερκούρης Κανατζίδης.

    Η συζήτηση χωρίστηκε σε δύο ενότητες λαμβάνοντας υπόψη πρακτικές που εφαρμόζονται σε προηγμένα Πανεπιστήμια του Δυτικού κόσμου. Η πρώτη ενότητα αφορούσε στις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που χρειάζονται να έχουν οι απόφοιτοι Χημείας για μία επιτυχημένη επαγγελματική πορεία και η δεύτερη ενότητα αφορούσε στους τρόπους απόκτησης αυτών των γνώσεων και δεξιοτήτων.

    Διαβάστε Περισσότερα: ΠΡΑΚΤΙΚΑ_ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ_ΤΡΑΠΕΖΗΣ-ΤΜΗΜΑ_ΧΗΜΕΙΑΣ_ΑΠΘ_ΠΑΡΕΛΘΟΝ-ΠΑΡΟΝ-ΜΕΛΛΟΝ

  • Χημεία και Εξωστρέφεια – Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

    Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση του «1ου Αριστοτέλειου Συνεδρίου Χημείας 2023», μια κίνηση εξωστρέφειας από ακαδημαϊκούς επιστήμονες και επαγγελματίες χημικούς.

    Αυτή η διαδραστική εκδήλωση βιομηχανίας-ακαδημίας έφερε κοντά ακαδημαϊκούς, επαγγελματίες χημικούς και ερευνητές με κεντρικό άξονα τη “Χημεία και Εξωστρέφεια”, εξερευνώντας νέες ιδέες, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και συζητώντας για τα συνεχώς μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα και πολυπλοκότητες στον κόσμο της βιομηχανίας, των επιχειρήσεων και διαδικασιών.

    Η εκδήλωση έδωσε το έναυσμα για τις εργασίες του Συνεδρίου ACC2023, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε 12-15 Νοέμβρη 2023. Σας ευχαριστούμε θερμά για την ενεργό συμμετοχή και παρουσία σας!

    Διαβάστε Περισσότερα: https://acc2023.chem.auth.gr/opening-event

    Η Βιντεοσκοπημένη Εκδήλωση:

  • «Ο ρόλος της χημείας στο παραγωγικό μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας»

    Στο πλαίσιο του 2oυ Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της 1ης Διεθνούς Έκθεσης για την Κυκλική Οικονομία, Forward Green (FG-Expo), την Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 5 μ.μ., στο ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 16 της ΔΕΘ-HELEXPO, ο Σύνδεσμος Χημικών Βορείου Ελλάδος και το Περιφερειακό Τμήμα της Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης διοργανώνουν Ημερίδα με θέμα: «Ο ρόλος της χημείας στο παραγωγικό μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας»

    Ομιλητές:

    1. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Καθηγητής Τμήματος Χημείας ΑΠΘ, Εργαστήριο Χημικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας.

    Ολοκληρωμένα βιοδιυλιστήρια για την αξιοποίηση αγροτικής και δασικής βιομάζας”.

    2. Δημήτριος Αχιλιάς, Καθηγητής Τμήματος Χημείας ΑΠΘ, Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Πολυμερών και Χρωμάτων.

    Η χημική ανακύκλωση των πλαστικών στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας”.

    3. Αναστάσιος Ζουμπούλης, Καθηγητής Τμήματος Χημείας ΑΠΘ, Εργαστήριο Χημικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας,

    Π. Κούγιας, Ερευνητής Β’ ΕΛΓΟ Δήμητρα,

    Κόμβος διάχυσης αρχών κυκλικής οικονομίας από απόβλητα τροφίμων“.

  • 60 years of analytical chemistry at Aristotle University of Thessaloniki,Greece

    Προβολή του Εργαστηριού Αναλυτικής Χημείας στο 1ο τεύχος του EuChemS Magazine Plus.

    Το άρθρο ήταν πρώτο σε αναγνώσεις (most read) του περιοδικού για το έτος 2023.

  • ΥΓΕΙΑ, ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

    Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 το Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Περιφερειακό Τμήμα Κ. & Δ. Μακεδονίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, τον Σύνδεσμο Χημικών Βορείου Ελλάδος και το One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνδιοργάνωσαν επιστημονική ημερίδα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΔΕΤΡΟΠ 2023, στο Συνεδριακό Κέντρο Νικόλαος Γερμανός (ΔΕΘ HELLEXPO, Περίπτερο 8). Το θέμα της ημερίδας ήταν: «Υγεία, βιωσιμότητα και καινοτομία στον σχεδιασμό των τροφίμων του μέλλοντος».

    Στα θέματα που παρουσιάστηκαν από τα μέλη του Εργαστηρίου τονίστηκε η ανάγκη μετάβασης σε συστήματα τροφίμων υγιεινά και βιώσιμα, καθώς και ο ρόλος που αναμένεται να διαδραματίσει η καινοτομία. Επίσης, παρουσιάστηκε η στρατηγική που εφαρμόζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην υποστήριξη σύνδεσης της έρευνας, της καινοτομίας με την πραγματική οικονομία.

    Στο τέλος των ομιλιών ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι διαλόγου με εκπροσώπους δημόσιων, επιστημονικών και παραγωγικών φορέων, στο οποίο συζητήθηκαν οι δράσεις/τα προγράμματα που χρηματοδοτεί την τρέχουσα περίοδο η ΠΚΜ στον αγροδιατροφικό κλάδο, κατά πόσο η καινοτομία αποτελεί ευκαιρία ανάπτυξης των μικρών επιχειρήσεων, η ανάπτυξη νεοφυούς επιχειρηματικότητας στον κλάδο των τροφίμων, και πώς η έρευνα που επιτελείται στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος των τροφίμων στο μέλλον.

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΓΕΙΑ, ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΤΡΩΦΙΜΩΝ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

  • Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΥΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

    Στις 15 Νοεμβρίου, μέλη της ThetaBiomarkers, spinoff του Τμήματος Χημείας ΑΠΘ, συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι στο συμπόσιο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) με θέμα “Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΥΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ”. Ακούσαμε ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από στελέχη του ICC (Kωνσταντίνο Μωραϊτίδη Χημικό ΑΠΘ, Πέτρο Δούκα), γνωστούς οικονομικούς επιχειρηματικούς παράγοντες της περιοχής, όπως οι Κυριάκος Λουφάκης, Δημήτρης Λακασάς και πολλοί ακόμα και συμμετείχαμε στο εξαιρετικής στελέχωσης Πάνελ με θέμα Τεχνολογία-Καινοτομία, όπου παρουσιάσαμε στοιχεία για το ερευνητικό δυναμικό της χώρας αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες καινοτομίας και ανάπτυξης της περιοχής, ιδιαίτερα δε τις δυνατότητες των νέων επιστημόνων.

  • Αναγόρευση του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Yale, Paul Τ. Anastas, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Χημείας ΑΠΘ

    Τελετή αναγόρευσης του Καθηγητή Περιβαλλοντικής Χημείας και Διευθυντή του Κέντρου Πράσινης Χημείας και Πράσινης Μηχανικής του Πανεπιστημίου Yale, PAUL T. ANASTAS, σε επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Χημείας, της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022 , ώρα 12:00

    https://www.auth.gr/events/68423/

  • ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

    Εν όψει της εφαρμογής των νέων αναλυτικών προγραμμάτων για τη Διδασκαλία της Χημείας σε Γυμνάσια και Λύκεια και της επικείμενης συγγραφής νέων Βιβλίων της Χημείας, γεγονότα τα οποία θα επιφέρουν ριζικές αλλαγές στο μάθημα της Χημείας , ο Σύνδεσμος Χημικών Βορείου Ελλάδος και το Περιφερειακό Τμήμα Κ&Δ Μακεδονίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών οργάνωσαν υπό την Αιγίδα του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ , το οποίο είναι το μοναδικό Τμήμα Χημείας στην Ελλάδα που έχει ιδρύσει εργαστήριο με Γνωστικό Πεδίο την Χημική Εκπαίδευση Ημερίδα με θέμα:

    ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

    Η ημερίδα έλαβε χώρα την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022, 10:00 – 14:00 στο Κτίριο ΚΕΔΕΑ (κόκκινο κτίριο επί της 3ης Σεπτεμβρίου) ΑΠΘ.
    Η ημερίδα ήταν ανοιχτή για όλους (Διδάσκοντες την Χημεία ΠΕ4 κλπ., Διδάσκοντες στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, φοιτητές κα) και χορηγήθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

  • Δράσεις του Τμήματος Χημείας στην Beyond-Thessaloniki Innovation Capital

    Στα πλαίσια της έκθεσης Beyond 2022 – Thessaloniki Innovation Capital, η οποία διοργανώθηκε στη ΔΕΘ 29/9/2022 – 1/10/2022, το Α.Π.Θ. συμμετείχε με οκτώ ερευνητικές ομάδες, δύο από τις οποίες ανήκουν στο Τμήμα Χημείας Α.Π.Θ.

    Οι ομάδες αυτές ήταν
    i) η ArthroMicroPerMed «Νανοβιοτεχνολογική ενέσιμη εξωκυττάρια μήτρα (ECM) για αναγέννηση χόνδρου, εξατομικευμένη θεραπεία και ταυτοποίηση μεταβολιτών του «ατομικού» μικροβιώματος που εμπλέκονται στον εκφυλισμό των αρθρώσεων» με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια Βιοχημείας κα. Θ. Χολή-Παπαδοπούλου και
    ii) Η Ομάδα εργασίας του ΑΠΘ “Augmented Assessment” που συμμετείχε και παρουσίασε την Εφαρμογή της Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality) και τη μεθοδολογία του προγράμματος ERASMUS+ “ Assessing newly arrived migrants’ knowledge in Science and Math using augmented teaching material” με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του Εργαστηρίου Χημικής Εκπαίδευσης και Εφαρμογής των ΤΠΕ στη Χημεία κ. Π. Γιαννακουδάκη.

    Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 στις 17:00 έλαβε στον ίδιο χώρο από τον καθ. Π. Γιαννακουδάκη ομιλία με τίτλο “Τι θα κάνουμε με τον Φαριντ” και παρουσίαση 30 λεπτών σχετική με την χρήση της Επαυξημένης Πραγματικότητας στη διαδικασία συμπερίληψης αλλόγλωσσων μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου στο Εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας.

    Πρόγραμμα

    https://services.helexpo.gr/events/

    δελτιο τυπου Beyond 2022

Go to Top