Καραπαναγιώτης Ιωάννης

Καραπαναγιώτης Ιωάννης

Καθηγητής /τρια

Εργαστήριο Χημικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας
Aristotle University of Thessaloniki
Faculty of Sciences,
School of Chemistry
54124, Thessaloniki

Ο Ιωάννης Καραπαναγιώτης είναι Καθηγητής στο Εργαστήριο Χημικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας. Έλαβε το δίπλωμα του Χημικού Μηχανικού από το Α.Π.Θ. (1995) και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Χημικής Μηχανικής και Επιστήμης των Υλικών του Πανεπιστημίου της Μινεσότα των Η.Π.Α. (2000). Είναι συγγραφέας ή συσσυγγραφέας σε περισσότερα από 100 άρθρα και κεφάλαια που έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά και βιβλία, και έχει συμμετοχή σε περισσότερα από 200 συνέδρια. Είναι μέλος Επιτροπών Επιμέλειας Εκδόσεων (Editorial Boards) σε διεθνή περιοδικά (π.χ. Coatings, Heritage MDPI), επιμελήθηκε την έκδοση δύο συλλογικών τόμων (Springer) και διετέλεσε φιλοξενούμενος επιμελητής (guest editor) για την έκδοση πέντε ειδικών τευχών σε περιοδικά.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επιμερίζονται σε τρεις Θεματικές Περιοχές:

Ι. Επιστρώσεις με ακραίες ιδιότητες διαβροχής

  • Υλικά: υπερυδρόφοβες & υδατο-απωθητικές βιομημιτικές επιστρώσεις, ελαιόφοβες & ελαιο-απωθητικές επιστρώσεις, πολυλειτουργικές επιστρώσεις.
  • Ερευνητικό αντικείμενο: ανάπτυξη μεθόδων παρασκευής επιστρώσεων με ακραίες ιδιότητες διαβροχής, μελέτη των μηχανισμών αλληλεπίδρασης υγρών με επιφάνειες στερεών, βελτίωση των ιδιοτήτων των προηγμένων επιστρώσεων. Οι εφαρμογές αυτών των επιστρώσεων αντιστοιχούν σε ένα ευρύτατο φάσμα π.χ. υφάσματα, κτίρια, γυαλί, μεμβράνες διαχωρισμού, συλλογή νερού κ.ά.

ΙΙ. Προηγμένα υλικά για τη συντήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς

  • Υλικά: προηγμένες επιστρώσεις και στερεωτικά, αυτοκαθαριζόμενα, αντιμικροβιακά & νανοσύνθετα υλικά, νανοσωματίδια, πηκτές, μικρογαλακτώματα.
  • Ερευνητικό αντικείμενο: παρασκευή των παραπάνω υλικών με έλεγχο των ιδιοτήτων τους ώστε να είναι κατάλληλα για την προστασία και συντήρηση αντικειμένων και μνημείων της πολιτισμικής κληρονομιάς. Επιπλέον, τα ίδια υλικά αξιοποιούνται και σε πολλές άλλες εφαρμογές.

ΙΙΙ. Χημεία και τεχνολογία υλικών και αντικειμένων της πολιτισμικής κληρονομιάς

  • Υλικά-αντικείμενα: λίθος, μάρμαρο, ζωγραφικά έργα (εικόνες, τοιχογραφίες), υφάσματα, χειρόγραφα, μέταλλα, κεραμικά.
  • Ερευνητικό αντικείμενο: ανάπτυξη νέων χημικών μεθόδων ταυτοποίησης υλικών και μελέτης αντικειμένων της πολιτισμικής κληρονομιάς. Μελέτη μηχανισμών φθοράς, εφαρμογή ολοκληρωμένων μεθόδων μελέτης αντικειμένων πολιτισμού με χρήση τεχνικών μικροσκοπίας, φασματομετρίας και χρωματογραφίας.