Φυλακτακίδου Κωνσταντίνα

Φυλακτακίδου Κωνσταντίνα

Καθηγήτρια

Εργαστήριο Οργανικής Χημείας
Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Σχολή Θετικών Επιστημών
Τμημα Χημείας
54124, Θεσσαλονίκη

Η Δρ. Φυλακτακίδου Κωνσταντίνα έχει διδακτορικό στην Οργανική Χημεία από το Τμήμα Χημείας Α.Π.Θ. (Καθ. Δ. Νικολαΐδης), 4 χρόνια μεταδιδακτορική έρευνα στην ολική σύνθεση φυσικών προϊόντων ( Καθ. K.C. Nicolaou, ΗΠΑ) και δύο χρόνια στη φαρμακευτική χημεία πολικών μορίων και αλάτων και στην υπερμοριακή χημεία (Καθ. Jean-Marie Lehn, Βραβείο Nobel Χημείας, Γαλλία).

Σήμερα είναι Καθ. Χημείας Οργανικών Ενώσεων στο Τμήμα Χημείας Α.Π.Θ., ενώ για 17 χρόνια υπήρξε μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής στην Αλεξανδρούπολη, Δ.Π.Θ.

Η ερευνητική της δραστηριότητα κατευθύνεται στη σύνθεση βιολογικά δραστικών ενώσεων με έμφαση σε εφαρμογές φωτοδιέγερσης, στην πράσινη χημεία και στη χημική βιολογία. Είναι (συν)συγγραφέας  σε 56 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά (IF~ 4.6) με ~2350 ετερο-αναφορές και h-I 25 (Απρίλιος 2021, Scopus).

Διδασκαλία

  • ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Ι
  • ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΙ
  • ΕΙΔΙΚΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ (ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ)

Έρευνα

  • Σύνθεση βιολογικά δραστικών ενώσεων με έμφαση σε εφαρμογές φωτοδιέγερσης
  • Πράσινη Χημεία και Χημική Βιολογία

Φωτοευαισθητοποιητές είναι ενώσεις που απορροφούν φως σε διάφορα μήκη κύματος. Η αποδιέγερσή τους οδηγεί σε εφαρμογές χρήσιμες στην ιατρική, στην περιβαλλοντική χημεία, στην οργανική σύνθεση κ.α.
Η υποκατηγορία των φωτοδιασπαστών του DNA είναι ενώσεις με εφαρμογές σε αντικαρκινικές και αντιμικροβιακές φωτοθεραπείες.

Η ομάδα μας μελετά νέους DNA φωτο-διασπαστές καρβοξυλικών, σουλφονικών και καρβαμιδικών εστέρων αλδοξιμών, κετοξιμών και αμιδοξιμών. Ομοίως μελετά και τα φαρμακοφόρα κιναζολιν(ον)ες με έμφαση στη σύνθεσή τους με πράσινη χημεία και στο σχεδιασμό υποστρωμάτων επιδεκτικών σε συναρμογή με μέταλλα.

Παράλληλα εξερευνώνται και επιπλέον εφαρμογές των φωτοδιεγερτικών τους ιδιοτήτων.

Προπτυχιακά μαθήματα