Σαμανίδου Βικτωρία

Σαμανίδου Βικτωρία

Καθηγητής /τρια

Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας
Aristotle University of Thessaloniki
Faculty of Sciences,
School of Chemistry
54124, Thessaloniki

Η Βικτωρία Σαμανίδου του Φραγκίσκου, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1963. Είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου “Ανατόλια” Θεσσαλονίκης (1980) και πτυχιούχος του Τμήματος Χημείας Α.Π.Θ., από το οποίο αποφοίτησε με βαθμό Άριστα (9,13).

Είναι Διδάκτορας του Τμήματος Χημείας (1990) και Καθηγήτρια Αναλυτικής Χημείας από το 2015, μετά από εξέλιξη με κρίση σε κάθε βαθμίδα. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 είναι Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας. Είναι συγγραφέας περισσοτέρων από 240 ερευνητικών εργασιών και άρθρων ανασκόπησης. Είναι επίσης κριτής σε πολλά επιστημονικά περιοδικά και μέλος των συντακτικών ομάδων. Το 2016 συμπεριελήφθη στη λίστα με τις 50 γυναίκες με τη μεγαλύτερη επίδραση στο αντικείμενο της Αναλυτικής Χημείας, ενώ το 2020 συμπεριελήφθη στη λίστα του 2% των επιστημόνων με την μεγαλύτερη επίδραση παγκοσμίως, για το σύνολο του ερευνητικού της έργου και για το έτος 2019.

Είναι επικεφαλής της ομάδας εργασίας WG1 Science and Fundamentals of EuChemS-DAC Sample Preparation Study Group and Network (2021) και εκλεγμένη Πρόεδρος του ΠΤΚΔΜ της ΕΕΧ από το 2016. Είναι μητέρα 2 κοριτσιών, αποφοίτων του ΑΠΘ, από τα τμήματα Χημείας και Φαρμακευτικής, αντίστοιχα.

Βιογραφία: https://encyclopedia.pub/entry/25789

Διδασκαλία

  • Αναλυτική Χημεία
  • Μέθοδοι Διαχωρισμού στη Χημική Ανάλυση
  • Ενόργανη Χημική Ανάλυση
  • Βιοαναλυτική Χημεία

Έρευνα

Ανάπτυξη και επικύρωση αναλυτικών μεθόδων για τον προσδιορισμό ανόργανων και οργανικών ενώσεων, με χρήση Χρωματογραφιών τεχνικών

  • Υγρή Χρωματογραφία Υψηλής Πίεσης (HPLC).
  • Υγρή Χρωματογραφία Υψηλής Πίεσης-Φασματομετρίας Μαζών (LC-MS/MS).
  • Ioντική Χρωματογραφία Υψηλής Πίεσης (HPΙC).
  • Αέρια Χρωματογραφία (GC)

Ανάπτυξη και βελτιστοποίηση μεθοδολογίας για την προκατεργασία δειγμάτων

Ανάπτυξη και βελτιστοποίηση μεθοδολογίας για την προκατεργασία δειγμάτων (π.χ. τροφίμων, βιολογικών υγρών κ.ά) με στόχο την εκλεκτική παραλαβή των προσδιοριζόμενων ενώσεων και τον καθαρισμό του δείγματος, εφαρμόζοντας σύγχρονες τεχνικές προκατεργασίας δείγματος (εκχύλιση στερεάς φάσης (SPE), χρήση υπερήχων, εκχύλιση στερεάς φάσης με διασπορά υποστρώματος (MSPD), υλικών μεμβράνης κ.ά).

Μελέτη νέων χρωματογραφικών υλικών για την ανάλυση, αλλά και την προκατεργασία δείγματος

Μελέτη νέων χρωματογραφικών υλικών για την ανάλυση, αλλά και την προκατεργασία δείγματος (π.χ. μονολιθικές στήλες, στήλες συμπαγούς πυρήνα, πολυμερικά υλικά,   νανοσωλήνες άνθρακα) και  σύγκριση της απόδοσής τους με συμβατικά υλικά.

Εφαρμογή των μεθόδων Υγρής Χρωματογραφίας Υψηλής Πίεσης, στην ανάλυση δειγμάτων

Εφαρμογή των μεθόδων Υγρής Χρωματογραφίας Υψηλής Πίεσης που αναπτύσσονται, στην ανάλυση δειγμάτων όπως: κλινικά δείγματα (βιολογικά υγρά, ιστοί κ.ά.), φαρμακευτικά σκευάσματα, τρόφιμα (γάλα, ψάρια, αυγά, εδώδιμοι ιστοί ζωικής προέλευσης κ.ά), περιβαλλοντικά δείγματα (πόσιμο νερό, επιφανειακά νερά, ιζήματα ποταμών, έδαφος κ.ά.) τοξικολογίας-δικανικής ανάλυσης.

Εφαρμογή της Ιοντικής Χρωματογραφίας σε περιβαλλοντικές μελέτες και στην τεχνολογία αντιρρύπανσης

Εφαρμογή της Ιοντικής Χρωματογραφίας σε περιβαλλοντικές μελέτες και στη μελέτη υλικών που χρησιμοποιούνται στην τεχνολογία αντιρρύπανσης.