Παρασκευοπούλου Αδαμαντίνη

Παρασκευοπούλου Αδαμαντίνη

Καθηγητής /τρια

Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων
Aristotle University of Thessaloniki
Faculty of Sciences,
School of Chemistry
54124, Thessaloniki

Η Δρ. Αδαμαντίνη Παρασκευοπούλου είναι Καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας, ΑΠΘ, με επιστημονική κατάρτιση και εξειδίκευση στον τομέα της της φυσικοχημείας τροφίμων, της μικροενθυλάκωσης και της ανάλυσης του αρωματικού προφίλ των τροφίμων. Το ερευνητικό πεδίο μελέτης της εστιάζεται στην απομόνωση πρωτεϊνών από συμβατικές και μη-συμβατικές πηγές ζωικής/φυτικής προέλευσης (π.χ. όσπρια, ελαιούχοι σπόροι, σαλιγκάρια, εδώδιμα έντομα, φύκη), μελέτη των λειτουργικών ιδιοτήτων βιοπολυμερών σε συστήματα διασποράς τροφίμων, στην εξακρίβωση της σύστασης του κλάσματος των πτητικών συστατικών διαφόρων τροφίμων και ποτών (π.χ. καφές, αιθέρια έλαια, οίνος, ψημένα προϊόντα) με αέρια χρωματογραφία – φασματομετρία μαζών (GC-MS) και ολφακτομετρία (GC-O), στη μελέτη της ανάπτυξης συστημάτων εγκλεισμού αρωματικών υλών, στη μελέτη της συγκράτησης οσμηρών πτητικών ενώσεων σε συστήματα διασποράς και πηκτές, και στην αξιοποίηση υποπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων για την παρασκευή καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (π.χ. bioflavours). Διδάσκει Χημεία Τροφίμων, Ανάλυση Τροφίμων, Επεξεργασία και Συντήρηση Τροφίμων, Φυσικοχημεία Τροφίμων, και Διαχείριση Ποιότητας Τροφίμων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Έχει συμμετάσχει σε >20 εθνικά/ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα στον τομέα των τροφίμων ή της αξιοποίησης βιομηχανικών υποπροϊόντων τροφίμων είτε ως επιστημονικώς υπεύθυνη ή ως μέλος ερευνητικών ομάδων. Στο συγγραφικό έργο της περιλαμβάνονται >75 δημοσιεύσεις σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και κεφάλαια σε βιβλία (citations: >2000, h-index: 25, Scopus Δεκέμβριος 2023), >110 προφορικές/αναρτημένες παρουσιάσεις σε διεθνή και εθνικά συνέδρια, ενώ, επίσης, έχει κατοχυρώσει εφεύρεση με εθνικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (αριθμ. 1009471). Έχει επιβλέψει/πει 4 διδακτορικές διατριβές, έχει συνεπιβλέψει την πειραματική εργασία 2 επισκεπτών υποψ. διδακτόρων από το εξωτερικό, 24 μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες (ΠΜΣ Τμ. Χημείας), 10 διπλωματικές εργασίες/placements φοιτητών/φοιτητριών του εξωτερικού και 48 πτυχιακές εργασίες. Έχει συμμετάσχει σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες για μαθητές όλων των βαθμίδων. Είναι μέλος του Editorial Board των επιστ. περιοδικών “Foods” και “Future Foods”. Είναι ιδρύτρια της επιστημονικής ομάδας Protein-is με αντικείμενο την έρευνα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων βασισμένων σε πρωτεΐνες από συμβατικές και εναλλακτικές πηγές. Έχει συνεργασθεί/συνεργάζεται με μέλη του ΕΧΤΤ, του Τμήματος Χημείας ΑΠΘ,  άλλων  τμημάτων του  ΑΠΘ  και  άλλων  ιδρυμάτων  στο  εσωτερικό  και εξωτερικό, καθώς και με τη βιομηχανία. Είναι μέλος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αγροδιατροφής (ΚΕΑΓΡΟ).

Διδασκαλία

  • Χημεία Τροφίμων
  • Ανάλυση Τροφίμων
  • Τεχνολογία Τροφίμων
  • Φυσικοχημεία Τροφίμων
  • Διαχείριση Ποιότητας Τροφίμων

Έρευνα

Τεχνολειτουργικές ιδιότητες βιοπολυμερών σε συστήματα τροφίμων

  • Σχηματισμός και σταθεροποίηση γαλακτωμάτων και αφρών
  • Σχηματισμός πηκτών
  • Διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της δομής πρωτεϊνών ή πολυσακχαριτών και της λειτουργικότητάς τους σε συστήματα διασποράς

Ανάπτυξη συστημάτων εγκλεισμού αρωματικών υλών

  • Τεχνική της συγκαταβύθισης βιοπολυμερών
  • Τεχνική καταιονισμού (spray drying)
  • Μελέτη του βαθμού συγκράτησης/ρυθμού απελευθέρωσης πτητικών συστατικών
  • Χαρακτηρισμός αφυδατωμένων προϊόντων (π.χ. ιδιότητες ροής και επανασύστασης, χύδην πυκνότητα, πυκνότητα στοίβαξης, κ.ά.)
  • Ενσωμάτωση σε εδώδιμα προϊόντα

Αξιοποίηση καινοτόμων πηγών πρωτεϊνών (φύκη, σαλιγκάρια, εδώδιμα έντομα, βιομηχανική κάνναβη) στην ανάπτυξη τροφίμων

  • Χημική ανάλυση πρώτων υλών
  • Απομόνωση και χαρακτηρισμός κλασμάτων εμπλουτισμένων σε πρωτεΐνη και λίπος
  • Λειτουργικές ιδιότητες εμπλουτισμένων πρωτεϊνικών κλασμάτων
  • Ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων με βάση τις πρωτεΐνες

Εξακρίβωση της σύστασης του πτητικού κλάσματος διαφόρων προϊόντων τροφίμων για την εκτίμηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του αρώματος

  • Αρωματικό προφίλ ψημένων προϊόντων, καφέ, οίνου, αιθερίων ελαίων
  • Προσδιορισμός ενεργών οσμηρών ενώσεων (odour-active compounds)
  • Αέρια χρωματογραφία (FC-FID, GC-MS)
  • Ολφακτομετρία (GC-O)

Μελέτη μηχανικών και ρεολογικών ιδιοτήτων τροφίμων

  • Χαρακτηρισμός της υφής στερεών και ημιστερεών τροφίμων
  • Μελέτη ρεολογικών ιδιοτήτων γαλακτωμάτων
  • Μελέτη ρεολογικών ιδιοτήτων ζύμης (φαρινογράφος, εξτενσογράφος)
  • Ανάπτυξη νέων προϊόντων

Υποκατάστατα «γάλακτος»

  • Ανάπτυξη νέων προϊόντων
  • Σταθεροποίηση – Βελτίωση της διάρκειας ζωής και διατήρηση της δομής
  • Αφριστική ικανότητα

Εδώδιμες μεμβράνες και επικαλύψεις

  • Φυσικοχημικές ιδιοτητες μεμβρανών
  • Οπτική/ηλεκτρονική μικροσκοπία, FTIR
  • Μηχανική αντοχή κατά τον εφελκυσμό
  • Ιδιότητες φραγής (διαπερατότητα σε υδρατμούς, οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα)
  • Θολερότητα
  • Ισόθερμες ρόφησης

Αξιοποίηση υποπροϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας

  • Παραγωγή αρωματικών υλών
  • Παραγωγή μονοκυτταρικής πρωτεΐνης