Γκότσης Πέτρος

Γκότσης Πέτρος

Μεταδιδάκτορας


Aristotle University of Thessaloniki
Faculty of Sciences,
School of Chemistry
54124, Thessaloniki

Χημικής Τεχνολογίας και Βιομηχανικής Χημείας

Εργαστήριο Χημικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας

Έρευνα

Μελέτη της έμφραξης σε βιοαντιδραστήρες μεμβρανών (MBR)

Το κυριότερο μειονέκτημα της τεχνολογίας MBR (Membrane Bio-Reactor) είναι η έμφραξη των μεμβρανών, δηλαδή η αύξηση της αντίστασης των μεμβρανών λόγω της παρουσίας συστατικών (αιωρούμενων στερεών, κολλοειδών ή διαλυτών ουσιών) στην επιφάνεια ή στο εσωτερικό τους. Στην πιλοτική μονάδα MBR η οποία έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί στο Εργαστήριο Χημικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας (Ισόγειο Νέου Χημείου), εφαρμόζονται διάφορες καινοτόμες μέθοδοι για τη μείωση της έμφραξης. Οι κυριότερες από αυτές περιλαμβάνουν την προσθήκη κροκιδωτικών αντιδραστηρίων, πολυηλεκτρολυτών, προσροφητικών υλικών (PAC) και βιοφορέων, καθώς και τη χρήση νηματοειδών μικροοργανισμών (filaments) σε μέτριες συγκεντρώσεις (FI= 2-3).

Εφαρμογή της κροκίδωσης/συσσωμάτωσης στην επεξεργασία επιφανειακού νερού με σκοπό την πόσιμη χρήση

Το σημαντικότερο μειονέκτημα της χρήσης του χλωριούχου πολυαργίλιου (PACl) στην κατεργασία επιφανειακού νερού είναι η ενδεχόμενη παρουσία αυξημένης συγκέντρωσης του αργιλίου (Al) στο επεξεργασμένο νερό: τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι ενδείξεις ότι το Al σχετίζεται με σοβαρές νευρολογικές ασθένειες, όπως είναι η νόσος του Parkinson, η μυο-ατροφική σκλήρυνση (νόσος του Lou Gehrig) και η νόσος του Alzheimer. Στα πειράματα που διεξάγονται στο Εργαστήριο Χημικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας (Ισόγειο Νέου Χημείου) εξετάζεται η δυνατότητα αντικατάστασης του συμβατικού αντιδραστηρίου PACl με προ-πολυμερισμένα κροκιδωτικά αντιδραστήρια του Fe.

Αναβάθμιση βιοαερίου με τη χρήση πολυμερικών μεμβρανών

Ανάμεσα στις διάφορες μεθόδους αναβάθμισης του βιοαέριου, η απομάκρυνση CO2 με τη χρήση μεμβρανών παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξαιτίας μιας σειράς πλεονεκτημάτων, όπως είναι η υψηλή ασφάλεια, η απλή λειτουργία, η εύκολη συντήρηση και η απουσία επικίνδυνων χημικών ουσιών. Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Χημικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας (Καθ. Α. Ζουμπούλης, Δρ. Π. Γκότσης και Δρ. Ε. Πελέκα), σε συνεργασία με το Τμήμα Χημικών Μηχανικών, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα» και την εταιρεία ΑΚΤΩΡ, μελετά την αναβάθμιση βιοαερίου με τη χρήση μεμβρανών πολυιμιδίου και πολυσουλφόνης, τόσο σε εργαστηριακή όσο και σε πιλοτική κλίμακα.