Πούλιος Ιωάννης

Πούλιος Ιωάννης

Ομότιμος Καθηγητής

Εργαστήριο Φυσικής Χημείας
Aristotle University of Thessaloniki
Faculty of Sciences,
School of Chemistry
54124, Thessaloniki

Ο Ιωάννης Πούλιος είναι πτυχιούχος και διδάκτορας του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου του Graz/Αυστρία (1979, 1982). Τίτλος Διατριβής “ZnO Photoeffects under galvanostatic and potentiostatic conditions”). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην φωτοκατάλυση και τη φωτοηλεκτροχημεία των ημιαγωγών, με στόχο την επίλυση περιβαλλοντικών και ενεργειακών προβλημάτων (π.χ. καταστροφή ρύπων, απολύμανση, παραγωγή υδρογόνου) με ταυτόχρονη αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας. Είναι συγγραφέας 110 επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή περιοδικά, συμμετείχε δε σε 150 εθνικά και διεθνή συνέδρια. Ήταν υπεύθυνος οργάνωσης 4 διεθνών συνεδρίων, συνεκδότης 16 ειδικών τευχών επιστημονικών περιοδικών και κριτής επιστημονικών εργασιών στα περισσότερα περιοδικά περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Ήταν επιβλέπων καθηγητής 9 διδακτορικών διατριβών και 16 διπλωματικών εργασιών του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Χημείας. Ο Ι. Πούλιος διετέλεσε Δ/της του Τομέα Φυσικής, Αναλυτικής και Περιβαλλοντικής Χημείας, καθώς και Δ/της του Εργ. Φυσικής Χημείας. Το πλήρες βιογραφικό του βρίσκεται στη διεύθυνση της προσωπικής του ιστοσελίδας http://photocatalysisgroup.web.auth.gr .

Διδασκαλία

  • Φυσική Χημεία

Έρευνα

Φωτοηλεκτροχημεία Ημιαγωγών-Ετερογενής Φωτοκατάλυση

  • Ανάπτυξη μιας οικολογικά αποδεκτής αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για τη αδρανοποίηση των τοξικών και βλαβερών ουσιών, καθώς και των παθογόνων μικροοργανισμών που συναντώνται στα υγρά απόβλητα, στο πόσιμο νερό και στους αέριους ρύπους.
  • Αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας μέσω του φωτο-ηλεκτροχημικού φαινομένου στην επεξεργασία των υγρών αποβλήτων.

Φωτοηλεκτροχημεία Ημιαγωγών-Φωτοηλεκτροχημικά Ηλιακά Στοιχεία

  • Μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική.
  • Φωτοηλεκτροκαταλυτική οξείδωση και αδρανο-ποίηση οργανικών ρύπων.
  • Φωτοηλεκτροκαταλυτική απολύμανση του πόσιμου νερού.
  • Φωτοηλεκτροχημική παραγωγή υδρογόνου.

Οξειδωτικές Μέθοδοι Αντιρρύπανσης

  •  Οξείδωση και αδρανοποίηση οργανικών ρύπων με τη βοήθεια του αντιδραστηρίου Fenton (Fe2+/H2O2), Photo-Fenton (Fe3+/H2O2/UV-A, Vis) και του τροποποιημένου με οξαλικά ιόντα αντιδραστηρίου Photo-Fenton με ταυτόχρονη αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.