Το Τμήμα Χημείας επαναβεβαιώνει την θέση του ότι η πραγματοποίηση των μαθημάτων και των εξετάσεων «εξ αποστάσεως» αποτελεί πρακτική έκτακτης ανάγκης και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας με φυσική παρουσία.

Το Διδακτικό Προσωπικό του Τμήματος κατέβαλε κατά την διάρκεια τόσο του εαρινού εξαμήνου 2019-2020 όσο και του χειμερινού εξαμήνου 2020-2021 κάθε προσπάθεια για να πραγματοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διδασκαλία όλων των μαθημάτων «εξ αποστάσεως». Ωστόσο δεν θεωρούμε με κανένα τρόπο ότι με την «εξ αποστάσεως» διδασκαλία ολοκληρώθηκε κανονικά η εκπαιδευτική διαδικασία στα δύο αυτά εξάμηνα. Το Τμήμα Χημείας είναι ένα Τμήμα στο οποίο η εργαστηριακή εκπαίδευση αποτελεί βασικό και κυρίαρχο στοιχείο του Προγράμματος Σπουδών. Εργαστηριακή εκπαίδευση «εξ αποστάσεως» δεν νοείται.

Το Τμήμα Χημείας, εκτιμώντας ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει για τρίτο συνεχόμενο εξάμηνο  εργαστηριακή εκπαίδευση «εξ αποστάσεως», αποφασίζει ότι κατά την διάρκεια του εαρινού εξαμήνου 2020-2021:

  • Για τα αμιγώς θεωρητικά μαθήματα θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως οι παραδόσεις και εξετάσεις και θα ολοκληρωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Για τα μαθήματα στα οποία περιλαμβάνεται και εργαστηριακή άσκηση θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως οι παραδόσεις και οι εξετάσεις της θεωρίας και του θεωρητικού μέρους των εργαστηριακών ασκήσεων. Το πειραματικό μέρος των εργαστηριακών ασκήσεων θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, οπότε και θα ολοκληρωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία για αυτά τα μαθήματα.
  • Για τα αμιγώς εργαστηριακά μαθήματα θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως οι παραδόσεις και οι εξετάσεις του θεωρητικού μέρους των ασκήσεων. Το πειραματικό μέρος των εργαστηριακών ασκήσεων θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, οπότε και θα ολοκληρωθεί η εκπαιδευτική διαδικασία για αυτά τα μαθήματα.

Καλούμε τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας να λάβουν όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα ώστε να μπορέσουν το Διδακτικό Προσωπικό και οι φοιτητές να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στα Πανεπιστήμια σε συνθήκες απόλυτης υγιεινής και ασφάλειας.  Ειδική μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί έτσι ώστε οι τελειόφοιτοι φοιτητές του 8ου εξαμήνου του Τμήματος να ολοκληρώσουν έγκαιρα την εργαστηριακή εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία και να λάβουν το πτυχίο τους.