• Το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ στα 100 καλύτερα της Ευρώπης για σπουδές στη Χημεία και 1ο στην Ελλάδα (κατάταξη EduRank)

  Best Universities for Chemistry in Europe

  Below is the list of best universities in Europe ranked based on their research performance in Chemistry. A graph of 79.4M citations received by 2.52M academic papers made by 995 universities in Europe was used to calculate publications’ ratings, which then were adjusted for release dates and added to final scores.

  https://edurank.org/chemistry/eu/

 • Πιστοποίηση του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος
  Το συμβούλιο Αξιολόγησης και Πιστοποίησης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) την 16η Σεπτεμβρίου 2021 πιστοποίησε ότι το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ. συμμορφώνεται πλήρως με τις αρχές του Προτύπου Διασφάλισης Ποιότητας της ΕΘΑΑΕ και τις αρχές Διασφάλισης Ποιότητας του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ESG 2015) για το επίπεδο σπουδών 6 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Η διάρκεια ισχύος της πιστοποίησης είναι τετραετής (16/09/2021-15/09/2025).
 • Η Καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας Βικτωρία Σαμανίδου στους 100 επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον τομέα της Αναλυτικής Χημείας

  Στη λίστα με την κατάταξη επιστημόνων της Αναλυτικής Χημείας που ανακοίνωσε το περιοδικό The Analytical Scientist”, για το έτος 2021 και η οποία αφορά στους 100 επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον τομέα της Αναλυτικής Χημείας (2021 Power List of the 100 most influential analytical scientists), συμπεριλαμβάνεται η Καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας Βικτωρία Σαμανίδου.

  Η συγκεκριμένη λίστα δημιουργήθηκε μετά από προτάσεις συναδέλφων, ενώ η τελική επιλογή έγινε από ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης η οποία επεξεργάζεται τις προτάσεις των υποψηφιοτήτων, τα βιογραφικά και το έργο των επιστημόνων. Το περιοδικό «The Analytical Scientist» εκδίδεται από την Texere Publishing Limited στην Αγγλία και εστιάζεται σε επιστημονικά, τεχνολογικά και επαγγελματικά θέματα του τομέα της αναλυτικής χημείας.

  Η κατάταξη ανακοινώθηκε στο επετειακό 100ο τεύχος του περιοδικού: https://theanalyticalscientist.com/power-list/2021

 • Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Χημείας που κατατάσσονται στο 2% παγκοσμίως με τους Κορυφαίους Επιστήμονες

  Στη λίστα με τους Κορυφαίους Επιστήμονες που κατατάσσονται στο 2% παγκοσμίως, η οποία κυκλοφόρησε από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (ΗΠΑ), το Τμήμα Χημείας εκπροσωπείται από 20 μέλη ΔΕΠ σε συνολικά 140 από το ΑΠΘ, για το έτος 2020 (μεταξύ 846 επιστημόνων από ελληνικά Πανεπιστήμια) και 25 μέλη ΔΕΠ σε συνολικά 123 από το ΑΠΘ, για το σύνολο της καριέρας τους (μεταξύ 829 επιστημόνων από Ελληνικά Πανεπιστήμια).

  Παρακάτω δίνονται οι λίστες κατάταξης:

  ΔΕΠ ΑΠΘ 2020
  ΔΕΠ ΑΠΘ σύνολο καριέρας
  ΔΕΠ Τμήμα Χημείας 2020
  ΔΕΠ Τμήμα Χημείας σύνολο καριέρας

 • Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος ανάμεσα στους 1.000 Έλληνες Επιστήμονες με τη μεγαλύτερη αναγνώριση του έργου τους.
  Πρόσφατα δημοσιεύθηκε η μελέτη “Comprehensive mapping of local and diaspora scientists: a database and analysis of 63951 Greek scientists“. Σύμφωνα με αυτήν 49 ερευνητές από το Α.Π.Θ. εμφανίζονται στις 1.000 πρώτες θέσεις.
  Από αυτούς οι 10 είναι μέλη ΔΕΠ του Τμήματος  Χημείας (20%) και συγκεκριμένα οι Δ. Μπικιάρης, (168), Α.
  Ζουμπούλης (273), Μ. Τσιμίδου (319), Κ. Σαμαρά (508), Ν. Λαζαρίδης (608), Δ. Μπόσκου (647), Μ. Κόστογλου (689), Κ, Μάτης (761), Γ. Ψωμάς (914) και Δ. Αχιλιάς (937).
 • Oμάδα προπτυχιακών φοιτητών Χημείας του Α.Π.Θ. με στόχο τη σύνδεση των φοιτητών με την αγορά εργασίας και τη διεξαγωγή επιστημονικών και κοινωνικών εκδηλώσεων που προάγουν και υπηρετούν τη Χημεία ως επιστήμη. reactionteam.gr
  Παρουσία της ReAcTioN στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ
 • Transdisciplinary Multispectral Modelling and Cooperation for the Preservation of Cultural Heritage. Rebranding the World in Crisis through Culture. Οργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
  Μέλος Διεθνούς Οργανωτικής Επιτροπής: Παναγιώτης Σπαθής, Τμήμα Χημείας, Α.Π.Θ.
  12-15 December 2021 Athens (Υβριδική μορφή)
 • Οργανώνεται από το Τμήμα Πράσινης και Αειφόρου Χημείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χημείας και την Ένωση Ελλήνων Χημικών.
  Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής: Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Τμήμα Χημείας, Α.Π.Θ.
  26 -29 Σεπτεμβρίου 2021 (Virtual Conference)

 • Οργανώνεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
  Προσκεκλημένος ομιλητής: Γεώργιος Θεοδωρίδης, Τμήμα Χημείας, Α.Π.Θ.
  20-23 Σεπτεμβρίου 2021 (Virtual Event)
 • Οργάνωση από το Τμήμα Χημείας του Α.Π.Θ. και το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρ. & Δυτ. Μακεδονίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών με τίτλο “Έρευνα. Η προοπτική για την ανάπτυξη
  20-21 Μαρτίου 2021 (Virtual Event)

  • Iστορία της Ανακάλυψης του ατόμου
  • Ανακάλυψη και της ονοματοθεσία των στοιχείων
  • Τυχαίες ανακαλύψεις στη Χημεία