Home | | ENGLISH   
 
 > LABORATORIES > FOOD CHEMISTRY AND TECHNOLOGY
   
 
 
 Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων
Διευθυντής: Τσιμίδου Μαρία
 

Το εργαστήριο ιδρύθηκε με το Π.Δ. 317/13-9-1990, ΦΕΚ 130/27-9-1990 τ. Α. Πρώτος διευθυντής του εργαστηρίου ορίστηκε με απόφαση του Τμήματος Χημείας ο τότε αναπληρωτής καθηγητής κ. Δ. Μπόσκου. Σήμερα το εργαστήριο αριθμεί 7 μέλη Δ.Ε.Π., 2 καθηγητές Α' βαθμίδας, 1 αναπληρωτή, 2 επικ. καθηγήτριες και 2 λέκτορες, καθώς και μία επιστήμονα ΙΔΑΧ (Dr. Στέλλα Ορδούδη). Κάθε ακαδημαϊκό έτος το εργαστήριο δέχεται και εκπαιδεύει 5 – 7 φοιτητές στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών που οδηγεί στη λήψη μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης και διδακτορικού διπλώματος.

 
  Μέλη Προσωπικού
Κιοσέογλου Βασίλης Καθηγητής
Τσιμίδου Μαρία Καθηγήτρια
Παρασκευοπούλου Αδαμαντίνη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Μπλέκας Γιώργος Αναπληρωτής Καθηγητής
Μαντζουρίδου Φανή Επίκουρη Καθηγήτρια
Νενάδης Νικόλαος Επίκουρος Καθηγητής
Χατζηδημητρίου Ευφημία Επίκουρη Καθηγήτρια
Μπόσκου Δημήτριος Ομότιμος Καθηγητής
 
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα
  • Μελέτη χημικής σύστασης τροφίμων (παρθένο ελαιόλαδο και άλλα λίπη, επιτραπέζια ελιά, οίνος, αρτύματα και βότανα), παραπροϊόντων και αποβλήτων επεξεργασίας του αγροδιατροφικού τομέα (φύλλα ελιάς, γίγαρτα, οινολάσπες, φλοιοί ρυζιού και πορτοκαλιού) με σκοπό τον έλεγχο γνησιότητας και ποιότητας και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και συστατικών υψηλής αξίας. Χαρακτηρισμός προϊόντων Ονομασίας προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης (ελαιόλαδα, οίνος, επιτραπέζια ελιά)

 

  • Επεξεργασία και συντήρηση τροφίμων με έμφαση στις βιοδιεργασίες. Παραγωγή βιοενεργών συστατικών, χρωστικών, αρωματικών υλών, οίνου και όξους από φρούτα και βαλσάμικο. Διατηρησιμότητα παρθένου ελαιολάδου και  επιτραπέζιας ελιάς.

 

  • Μελέτη αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων συστατικών τροφίμων και φυσικών προϊόντων με υπολογιστικές και πειραματικές προσεγγίσεις.

 

  • Ανάπτυξη μεθόδων (φυσικοχημικών, διαχωριστικών- GC-MS, HPLC, HPTLC- και φασματοσκοπικών-UV-Vis, FT-IR, NMR) για την ανάλυση τροφίμων και χημειολογισμός.

 

  • ·Μελέτη φυσικοχημικών και λειτουργικών ιδιοτήτων ημίρρευστων κολλοειδών συστημάτων τροφίμων (γαλακτωμάτων, αφρών), και μηχανικών ιδιοτήτων στερεών τροφίμων (πηκτών, προϊόντων κρέατος και αρτοποιίας).

 

  • Ενθυλάκωση και μελέτη βιοδιαθεσιμότητας συστατικών τροφίμων και φυσικών προϊόντων

 

  • Οργανοληπτικός έλεγχος τροφίμων και ποτών με ενόργανες μεθόδους (GC-olfactometry) και ομάδες δοκιμαστών –Μέτρηση χρώματος και υφής

 

 
Εξοπλισμός Εργαστηρίου
  • Συσκευές υγρής χρωματογραφίας υψηλής πίεσης με ανιχνευτές συστοιχίας διόδων λυχνιών-φθορισμού, υπεριώδους-ορατού και διαφορικό διαθλασίμετρο (HPLC-DAD-FL, HPLC-UV, HPLC-RI)
  • Σύστημα αέριας χρωματογραφίας-ολφακτομετρίας συζευγμένο με ανιχνευτή ιονισμού φλόγας (GC-FID, GC-O)
  • Φασματοφωτόμετρα ορατού-υπεριώδους, φθορισμού, FT-IR
  • Χρωματόμετρα
  • Συσκευή Rancimat
  • Πιλοτικό ελαιοτριβείο
  • Συσκευή ξήρανσης με ψεκασμό για σχηματισμό νανοσωματιδίων
  • Συσκευή μέτρησης μεγέθους σταγονιδίων συστημάτων διασποράς
  • Αναλυτής υφής τροφίμων
  • Συσκευές εκτίμησης αρτοποιητικής ικανότητας αλεύρων (φαρινογράφος και εξτενσιογράφος)
  • Ομογενοποιητές
  • Συσκευή ηλεκτροφόρησης
  • Συσκευές κρυοξήρανσης
  • Εργαστηριακός βιοαντιδραστήρας στήλης
  • Κλίβανοι
  • Επωαστές
  • Θερμαινόμενοι θάλαμοι (με και χωρίς φωτισμό) κά εργαστηριακές μικροσυσκευές.
  • Συσκευή μέτρησης ενεργότητας νερού Aw
 
 
   
  School of Chemistry
Aristotle University of Thessaloniki