Βίντεο - Γνωριμία με το Τμήμα Χημείας
Εκδηλώσεις 2024
Laboratories' Activities and Accomplishments
Χημεία και Εξωστρ΄εφια
  • The Organizing Committee of the 1st Aristotle Conference on Chemistry (ACC203) is pleased to announce that the conference will be held in Thessaloniki, Greece, this November 12-15th, bringing to view the “Advances and Challenges in Chemistry” and thus, kindly invites scientists, technologists and experts from all over the world to present their valuable works.

    Visit the ACC2023 website: https://acc2023.chem.auth.gr

    View the ACC2023 full program: https://acc2023.chem.auth.gr/program

  • Ψηφιακός Μετασχηματισμός για την Εκπαιδευτική Καινοτομία και Συμπερίληψη

    Το Ευρωπαϊκό συνέδριο με θέμα: Ψηφιακός Μετασχηματισμός για την Εκπαιδευτική Καινοτομία και Συμπερίληψη – Digital transformation for educational innovation and inclusion,θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023, κατά τις ώρες 10:00-18:00, στο κτήριο ΚΕΔΕΑ (3ης Σεπτεμβρίου–Πανεπιστημιούπολη) του Α.Π.Θ. Οι γλώσσες του συνεδρίου θα είναι η Ελληνική και η Αγγλική ενώ θα υπάρχει και διερμηνεία.

    Πρόσκληση για συνέδριο 2 Νοεμβρίου – Ψηφιακός Μετασχηματισμός για την Εκπαιδευτική Καινοτομία και Συμπερίληψη

    Augmented Assessment_Programme of the Conference

  • 6ο Συνέδριο Χημείας Μεταπτυχιακών και Προπτυχιακών Φοιτητών Α.Π.Θ.

    «Έρευνα, η προοπτική για την ανάπτυξη»
    11-12 Νοεμβρίου 2023, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Διοργάνωση από το Τμήμα Χημείας ΑΠΘ, το περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (ΠΤΚΔΜ) της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) και το Σύνδεσμο Χημικών Βορείου Ελλάδος (ΣΧΒΕ)

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 6o ΣΧΜΠΦ ΑΠΘ – ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ

     

  • 28 Επιστήμονες του Τμήματος Χημείας ΑΠΘ στο ανώτερο 2% της παγκόσμιας κατάταξης

    Με ιδιαίτερη χαρά το τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανακοινώνει μία ακόμη τιμητική διάκριση, καθώς σημαντικός αριθμός εν-ενεργεία και αφυπηρετησάντων μελών ΔΕΠ του συγκαταλέγονται στο υψηλότερο 2% της έρευνας σε παγκόσμιο επίπεδο με βάση βιβλιομετρική μελέτη που δημοσιεύεται με συνεργασία του εκδοτικού οίκου Elsevier και του κορυφαίου Πανεπιστημίου του Stanford των ΗΠΑ. Η διάκριση αυτή των ενεργών και αφυπηρετησάντων μελών του Τμήματός μας, καταδεικνύει την υψηλού επιπέδου έρευνα που πραγματοποιείται στο Τμήμα Χημείας διαχρονικά.

    Ο κατάλογος του Stanford, όπως συχνά ονομάζεται, ανακοινώνεται σε ετήσια βάση και είναι κοινά αποδεκτό ότι είναι από τις εγκυρότερες λίστες αξιολόγησης παγκοσμίως. Ο κατάλογος περιλαμβάνει κατατάξεις των επιστημόνων τόσο ως προς το τελευταίο έτος (single year 2022-2023), όσο και ως προς τη συνολική τους σταδιοδρομία μέχρι το έτος αναφοράς (career). Ο κατάλογος αξιολογεί με αντικειμενικά βιβλιομετρικά κριτήρια (αριθμός ετεροαναφορών, impact factor κ.α.) την απήχηση του επιστημονικού έργου σχεδόν 10.000.000 επιστημόνων ανά τον κόσμο, ταξινομώντας τους σε 22 επιστημονικά πεδία και 176 υποπεδία. Όλα τα βιβλιογραφικά δεδομένα αντλούνται από τη διεθνή βιβλιογραφική βάση Scopus (Elsevier), η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη βιβλιογραφική βάση δεδομένων, καθώς περιλαμβάνει περιλήψεις και παραπομπές για ακαδημαϊκά άρθρα από το σύνολο των έγκριτων διεθνών επιστημονικών περιοδικών.

    https://www.chem.auth.gr/28-epistimones-tou-tmimatos-chimeias-apth-sto-anotero-2-tis-pagkosmias-katataxis/

  • Ομιλία στην Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Νερό, που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη, στην έδρα του ΟΗΕ 22-24 Μαρτίου 2023, από τον Αναπλ Καθ.κ. Ι Κατσογιάννη

    Ο κύριος Ιωάννης Κατσογιάννης, Αναπλ. Καθ. του Τμήματος Χημείας, ΑΠΘ, συμμετείχε στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Νερό, που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη, στην έδρα του ΟΗΕ από τις 22 έως τις 24 Μαρτίου 2023, υπό την ιδιότητα του Διευθυντή του Ινστιτούτου Αειφόρου Διαχείρισης Υδάτων και Δικαίου του Νερού, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου. Ο καθηγητής Κατσογιάννης μίλησε για την παγκόσμια κατάσταση του νερού την τρίτη ημέρα του συνεδρίου κατά τη διάρκεια της γενικής συζήτησης, στην Αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τόνισε μεταξύ άλλων ότι, αν και έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες από τα κράτη και τους εμπλεκόμενους φορείς, υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και βελτιωμένη υγιεινή, ενώ η λειψυδρία απειλεί τις διαθέσιμες πηγές νερού σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, η χημική ρύπανση, που εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, θέτοντας σε κίνδυνο μεταξύ άλλων και τη βιοποικιλότητα.

  • Power List 2023: Η Ελλάδα Εκπροσωπείται από δύο μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Χημείας Α.Π.Θ.

    Η Power List 2023 εκδόθηκε στο πλαίσιο εορτασμού των 10 χρόνων του περιοδικού, περιλαμβάνει 100 Αναλυτικούς Χημικούς (25 ανά κατηγορία), οι οποίοι αξιολογήθηκαν για την αριστεία και τον αντίκτυπό τους την τελευταία δεκαετία – σε τέσσερις κατηγορίες: Innovators and Trailblazers, Leaders and Advocates, Connectors and Interdisciplinarians, and Mentors and Educators.

    Στη λίστα αυτή, η Ελλάδα εκπροσωπείται από δύο μέλη ΔΕΠ του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας, του Τμήματος Χημείας, του ΑΠΘ και συγκεκριμένα από τον κ. Γεώργιο Θεοδωρίδη στην κατηγορία: Connectors and Interdisciplinarians και την κ. Βικτωρία Σαμανίδου στην κατηγορία: Mentors and Educators.

  • Το συμβούλιο Αξιολόγησης και Πιστοποίησης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) την 16η Σεπτεμβρίου 2021 πιστοποίησε ότι το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ. συμμορφώνεται πλήρως με τις αρχές του Προτύπου Διασφάλισης Ποιότητας της ΕΘΑΑΕ και τις αρχές Διασφάλισης Ποιότητας του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ESG 2015) για το επίπεδο σπουδών 6 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Η διάρκεια ισχύος της πιστοποίησης είναι τετραετής (16/09/2021-15/09/2025).
  • Το Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ στα 100 καλύτερα της Ευρώπης για σπουδές στη Χημεία και 1ο στην Ελλάδα (κατάταξη EduRank)

    Best Universities for Chemistry in Europe

    Below is the list of best universities in Europe ranked based on their research performance in Chemistry. A graph of 79.4M citations received by 2.52M academic papers made by 995 universities in Europe was used to calculate publications’ ratings, which then were adjusted for release dates and added to final scores.

    https://edurank.org/chemistry/eu/

  • Η Καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας Βικτωρία Σαμανίδου στους 100 επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον τομέα της Αναλυτικής Χημείας

    Στη λίστα με την κατάταξη επιστημόνων της Αναλυτικής Χημείας που ανακοίνωσε το περιοδικό The Analytical Scientist”, για το έτος 2021 και η οποία αφορά στους 100 επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον τομέα της Αναλυτικής Χημείας (2021 Power List of the 100 most influential analytical scientists), συμπεριλαμβάνεται η Καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας Βικτωρία Σαμανίδου.

    Η συγκεκριμένη λίστα δημιουργήθηκε μετά από προτάσεις συναδέλφων, ενώ η τελική επιλογή έγινε από ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης η οποία επεξεργάζεται τις προτάσεις των υποψηφιοτήτων, τα βιογραφικά και το έργο των επιστημόνων. Το περιοδικό «The Analytical Scientist» εκδίδεται από την Texere Publishing Limited στην Αγγλία και εστιάζεται σε επιστημονικά, τεχνολογικά και επαγγελματικά θέματα του τομέα της αναλυτικής χημείας.

    Η κατάταξη ανακοινώθηκε στο επετειακό 100ο τεύχος του περιοδικού: https://theanalyticalscientist.com/power-list/2021

  • Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Χημείας που κατατάσσονται στο 2% παγκοσμίως με τους Κορυφαίους Επιστήμονες

    Στη λίστα με τους Κορυφαίους Επιστήμονες που κατατάσσονται στο 2% παγκοσμίως, η οποία κυκλοφόρησε από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (ΗΠΑ), το Τμήμα Χημείας εκπροσωπείται από 20 μέλη ΔΕΠ σε συνολικά 140 από το ΑΠΘ, για το έτος 2020 (μεταξύ 846 επιστημόνων από ελληνικά Πανεπιστήμια) και 25 μέλη ΔΕΠ σε συνολικά 123 από το ΑΠΘ, για το σύνολο της καριέρας τους (μεταξύ 829 επιστημόνων από Ελληνικά Πανεπιστήμια).

    Παρακάτω δίνονται οι λίστες κατάταξης:

    ΔΕΠ ΑΠΘ 2020
    ΔΕΠ ΑΠΘ σύνολο καριέρας
    ΔΕΠ Τμήμα Χημείας 2020
    ΔΕΠ Τμήμα Χημείας σύνολο καριέρας

  • Μέλη ΔΕΠ του Τμήματος ανάμεσα στους 1.000 Έλληνες Επιστήμονες με τη μεγαλύτερη αναγνώριση του έργου τους.
    Πρόσφατα δημοσιεύθηκε η μελέτη “Comprehensive mapping of local and diaspora scientists: a database and analysis of 63951 Greek scientists“. Σύμφωνα με αυτήν 49 ερευνητές από το Α.Π.Θ. εμφανίζονται στις 1.000 πρώτες θέσεις.
    Από αυτούς οι 10 είναι μέλη ΔΕΠ του Τμήματος  Χημείας (20%) και συγκεκριμένα οι Δ. Μπικιάρης, (168), Α.
    Ζουμπούλης (273), Μ. Τσιμίδου (319), Κ. Σαμαρά (508), Ν. Λαζαρίδης (608), Δ. Μπόσκου (647), Μ. Κόστογλου (689), Κ, Μάτης (761), Γ. Ψωμάς (914) και Δ. Αχιλιάς (937).
  • 5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΠΘ

    «Έρευνα, η προοπτική για την ανάπτυξη»
    2-3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Διοργάνωση από το Τμήμα Χημείας ΑΠΘ, το περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (ΠΤΚΔΜ) της Ένωσης Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) και το Σύνδεσμο Χημικών Βορείου Ελλάδος (ΣΧΒΕ)

  • Oμάδα προπτυχιακών φοιτητών Χημείας του Α.Π.Θ. με στόχο τη σύνδεση των φοιτητών με την αγορά εργασίας και τη διεξαγωγή επιστημονικών και κοινωνικών εκδηλώσεων που προάγουν και υπηρετούν τη Χημεία ως επιστήμη. reactionteam.gr
    Παρουσία της ReAcTioN στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ
  • Transdisciplinary Multispectral Modelling and Cooperation for the Preservation of Cultural Heritage. Rebranding the World in Crisis through Culture. Οργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
    Μέλος Διεθνούς Οργανωτικής Επιτροπής: Παναγιώτης Σπαθής, Τμήμα Χημείας, Α.Π.Θ.
    12-15 December 2021 Athens (Υβριδική μορφή)
  • Οργανώνεται από το Τμήμα Πράσινης και Αειφόρου Χημείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χημείας και την Ένωση Ελλήνων Χημικών.
    Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής: Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, Τμήμα Χημείας, Α.Π.Θ.
    26 -29 Σεπτεμβρίου 2021 (Virtual Conference)

  • Οργανώνεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
    Προσκεκλημένος ομιλητής: Γεώργιος Θεοδωρίδης, Τμήμα Χημείας, Α.Π.Θ.
    20-23 Σεπτεμβρίου 2021 (Virtual Event)
  • Οργάνωση από το Τμήμα Χημείας του Α.Π.Θ. και το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρ. & Δυτ. Μακεδονίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών με τίτλο “Έρευνα. Η προοπτική για την ανάπτυξη
    20-21 Μαρτίου 2021 (Virtual Event)

    • Iστορία της Ανακάλυψης του ατόμου
    • Ανακάλυψη και της ονοματοθεσία των στοιχείων
    • Τυχαίες ανακαλύψεις στη Χημεία